Peperhuis

Meer...

Naar het archief

Tentoonstellingen

Aan Tafel! > zo 7 okt 2018

Het Zuiderzeemuseum staat dit jaar in het teken van eten: wat at men zo’n honderd jaar geleden? In de tentoonstelling Aan tafel! in het binnenmuseum ontdek je op speelse wijze hoeveel werk het vroeger was om eten op tafel te krijgen. Er staan drie levensmiddelen centraal: aardappelen, kool en vis - ingrediënten die vaak op het Zuiderzeemenu stonden!

Aan de slag met aardappelen, kool en vis

Elke zaal van de tentoonstelling is gewijd aan een van deze drie levensmiddelen. Hoe werd vis bijvoorbeeld gevangen, verwerkt en verkocht? Waar haalde je kool en aardappelen vandaan in een tijd zonder supermarkt? Voor 1930 ging het rooien van aardappels nog gewoon met de hand en werden de kolen per schuit naar de groenteveiling gebracht. In de laatste tentoonstellingszaal gaan bezoekers ‘aan tafel’; behalve een gedekte tafel, vind je hier ook oude recepten en nieuwe interpretaties hiervan zoals ‘Kapkool van Urk’ en een smakelijke aardappelwafel: de ‘Polderwafel’. En de jonge bezoekers? Die vangen een visje in een net, sorteren aardappelen en veilen kool op de groenteveiling!

Binnen en buiten

De tentoonstelling Aan tafel! in het binnenmuseum borduurt voort op het thema Vers van vroeger in het buitenmuseum.