Peperhuis

Meer...

Naar het archief

Tentoonstellingen

Aan Tafel! > zo 7 okt 2018

Het Zuiderzeemuseum staat dit jaar in het teken van eten: wat at men zo’n honderd jaar geleden? In de tentoonstelling Aan tafel! in het binnenmuseum ontdek je op speelse wijze hoeveel werk het vroeger was om eten op tafel te krijgen. Aardappelen, kool en vis staan centraal- ingrediënten die vaak op het Zuiderzeemenu stonden!

Aan de slag met aardappelen, kool en vis

Elke zaal van de tentoonstelling is gewijd aan een van deze drie levensmiddelen. Historische afbeeldingen en originele objecten uit de rijke museumcollectie geven een beeld van de werkzaamheden die kwamen kijken bij het vergaren hiervan. Zo vertelt het schilderij ‘De nettenboeter’ van Hobbe Smith het verhaal van een Volendammer visser die aan boord zijn beschadigde net aan het herstellen (boeten) is. Daarnaast toont een uitbundig gekleurde boetlade de benodigde boetgereedschappen van de Marker visser Dorland.

In de tentoonstellingszalen over kool en aardappelen, ontdekken bezoekers waar deze ingrediënten vandaan kwamen in een tijd zonder supermarkt. Vóór 1930 ging het rooien van aardappelen nog gewoon handmatig met riek en schep, zoals te zien is op het schilderij ‘Aardappelrooien’ van Harmen Meurs. In de ‘koolzaal’ liggen onder andere gipsen koolmodellen uit de collectie van museum Saet & Cruyt, die vroeger werden gebruikt om nieuwe gewassen mee te vergelijken.

Aan tafel!

In de laatste tentoonstellingszaal gaan bezoekers ‘aan tafel’. De tafel komt tot leven door een projectie waarin Urker vissersvrouw Jannetje vertelt wat ze maakt met aardappelen, kool en vis. Ook zijn hier oude recepten plus nieuwe interpretaties te vinden, zoals het recept voor ‘Kapkool van Urk’, en de ‘Polderwafel’ van aardappel. Deze kunnen gebundeld worden in een eigen receptenboekje met oude én nieuwe Zuiderzee-gerechten.

En de jonge bezoekers? Die vangen een visje in een net, sorteren aardappelen en veilen kool op de groenteveiling!

Binnen en buiten

De tentoonstelling Aan tafel! in het binnenmuseum borduurt voort op het thema Vers van vroeger in het buitenmuseum.