Peperhuis

Meer...

Naar het archief

Tentoonstellingen

Ambacht in dracht > zo 6 mei 2018

De tentoonstelling Ambacht in dracht presenteert een selectie van nieuwe ontwerpen en kunstvoorwerpen geïnspireerd op sits. Sits is katoen dat is beschilderd met veelkleurige patronen. In de 17e eeuw brachten VOC-schepen het textiel vanuit het verre oosten mee naar Europa en ontstond een levendige handel in sits. Oorspronkelijk waren de stoffen levendige bloemmotieven, gebaseerd op Indiase tradities. Later werden de motieven steeds meer afgestemd op de Europese smaak. Tot in de 19e eeuw bleef Indiase sits een gewild materiaal in kleding en interieur. In de Nederlandse klederdrachten speelde sits tot in de 20ste eeuw een belangrijke rol als materiaal om mee te pronken en is daarom ook terug te vinden in de textielcollectie van het Zuiderzeemuseum. 

Textiel Factorij

De ontwerpen en kunstvoorwerpen in de presentatie Ambacht in dracht zijn onderdeel van het project de Textiel Factorij. De Textiel Factorij is een researchproject gebaseerd op gezamenlijk erfgoed van Nederland en India. Nederlandse kunstenaars en ontwerpers werkten in India samen met traditionele ambachtslieden en hebben daarmee een hedendaagse invulling gegeven aan deze historische uitwisseling. Het resultaat: nieuwe ontwerpen die een wisselwerking laten zien tussen ambacht, ontwerp, kleedgedrag en beeldtaal in India en Europa, in heden en verleden.

Creatief aan de slag

Tijdens de weekenden zijn jong en oud in het binnenmuseum aan het juiste adres om lekker creatief aan de slag te gaan. Geïnspireerd op de collectie die te zien is in de tentoonstelling van Ambacht in dracht, worden er canvas tasjes bestempeld in het atrium. Bij het bestempelen van deze tasjes wordt gebruik gemaakt van een speciale blokdruktechniek. De kosten van deze activiteit zijn € 2,50 per tasje.


Design: Meeta Mastani en Marlies Visser
Patronen: Marlies Visser en Sutanu Panigrahi
Hand printing en natuurlijk verven: Chaubundi Studio, Rajasthan, India.