Peperhuis

Meer...

Naar het archief

Tentoonstellingen

Door het oog van Springer > zo 10 apr 2016

De tentoonstelling Door het oog van Springer neemt je mee in de wereld van Cornelis Springer (1817-1891), één van de bekendste, negentiende-eeuwse schilders van stadsgezichten. Maak kennis met Springers bijzondere werkwijze en volg hem op zijn reizen langs de Zuiderzeesteden.

Elke zaterdag: rondleiding tentoonstelling

Elke zaterdagmiddag om 14.00 uur  vertelt een gids je graag uitgebreid over het werk en leven van kunstschilder Cornelis Springer. De rondleiding start in het atrium van het binnenmuseum en duurt ongeveer een uur. Deelname is gratis voor bezoekers van het Zuiderzeemuseum.

Elke zondag: stadswandeling Enkhuizen

De historische verenging Oud Enkhuizen heeft ter gelegenheid van deze tentoonstelling een bijzondere rondleiding door het centrum van Enkhuizen samengesteld. Lees meer

De schilder en zijn werkwijze

Cornelis Springer was één van de eerste negentiende-eeuwse schilders die zich toelegde op topografisch herkenbare stadsgezichten. Met zijn schetsboek reisde hij door het land, om op locatie studies te maken, waarin hij de toenmalige situatie heel accuraat vastlegde. In zijn atelier werkte hij deze schetsen vervolgens uit tot schilderijen, waarbij hij de werkelijkheid op subtiele wijze aanpaste aan zijn artistieke wensen. Meestal deed hij dit zo verhuld, dat het niet direct opviel. Springer had een voorliefde voor de Zuiderzeesteden, waar hij zich waande in de Gouden Eeuw. In de expositie Door het oog van Springer zijn tekeningen, aquarellen en schilderijen te zien van de Zuiderzeesteden Enkhuizen, Hoorn, Medemblik, Edam, Monnickendam, Amsterdam, Naarden, Harderwijk, Elburg, Hindeloopen en Makkum.

De tentoonstelling

De vijf zalen tonen het totale werkproces van de schilder. Van zijn eerste studies, die hij op locatie maakte, tot de compositieschetsen en olieverfschilderijen, die in zijn atelier tot stand kwamen. Springer was een commercieel ingesteld kunstenaar, die enorme successen boekte. Voor zijn stadsgezichten werden vermogens neergeteld; ze waren zelfs zó gewild, dat hij zich genoodzaakt zag wachtlijsten aan te leggen. We tonen hoe Springer zijn stadsgezichten aan de man bracht en hoe ze werden gepresenteerd in de kunsthandel. Ook laten we zien hoe zijn topwerken tegenwoordig hangen bij privéverzamelaars thuis. Tenslotte is er een workshopruimte waar bezoekers actief kunnen participeren in Springers systematische ziens- en werkwijze.

Publicatie

In samenwerking met Scriptum Art Books en de vereniging Vrienden van het Zuiderzeemuseum is een fraai geïllustreerd boek samengesteld met een overzicht van het werk van Cornelis Springer. Zo kan de bezoeker thuis nagenieten van alle mooie weergaven van de Zuiderzeesteden. Het boek is vanaf 12 december te koop in de winkel van het museum of online te bestellen via www.scriptumart.nl


 

Met dank aan:
     

Bestel nu tickets online met korting.