Peperhuis

Meer...

Naar het archief

Tentoonstellingen

Foodcurators - ZuiderzeeFood > zo 28 okt 2018

afbeelding

De ingrediënten van vroeger vormen ook de basis voor nieuwe smaken in het museumrestaurant. Foodcurators Digna Kosse en Lucas Mullié ontwikkelden nieuwe Zuiderzeegerechten die ze baseerden op oude recepten, zoals kruudmoes, kapkool en watergruwel. Die gerechten werden overal weer anders bereid, maar een paar ingrediënten kwamen altijd terug: kervel, spekvet, stroop, ansjovis en gerookte haring (kipper). Foodcurators ontwikkelde op basis van onderzoek naar deze ingrediënten nieuwe smaken voor in het museumrestaurant: kervelpesto, ansjoviszout, specerijenstroop of haringpoeder. Proef een typische Zuiderzeesmaak als 'topping' op je broodje, soep of op je patat. Tezamen vormen deze Zuiderzee ‘condimenten’ de essentie van de Zuiderzee smaak.

Bezoekers kunnen in het museumrestaurant ook genieten van hedendaagse interpretatie van 3 traditionele Zuiderzeegerechten: de gerookte haring werd een kipperkroket, kapkool (een typische gerecht van Urk) werd vertaald naar een flammkuchen en van het nagerecht watergruwel werd een smoothie gemaakt.

En voor diegene die nog trek heeft in een zoet gebakje raden wij de Polderwafel aan. Het ontwerp van Foodcurators belichaamt ook een nieuwe interpretatie van de nogal saaie aardappel, een hoeksteen van de Nederlandse keuken. De aardappel is onlosmakelijk verbonden met het Zuiderzeegebied, omdat de dijk heeft geleid tot grote poldergebieden van landbouwgrond die wordt gebruikt voor de aardappelteelt. Foodcurators verwerkte de vertrouwde Frieslander aardappel tot een zoet gebakje: de Polderwafel.