Peperhuis

Meer...

Naar het archief

Tentoonstellingen

Glithero - Maatwerk > zo 30 mrt 2014

Geweven muziek

afbeelding

Elk jaar geeft het Zuiderzeemuseum vooraanstaande kunstenaars of vormgevers de opdracht een project te ontwikkelen rond het jaarthema. In 2013 staat immaterieel erfgoed centraal: alles uit het verleden wat niet tastbaar is, zoals tradities, verhalen, gebruiken, vaardigheden en ambachten.

Glithero
Dit jaar heeft het Nederlands Engelse ontwerpersduo Glithero de opdracht gekregen om een project te ontwikkelen rond immaterieel erfgoed met de nadruk op ambachten. Glithero bestaat uit Sarah van Gameren (Nederland) en Tim Simpson (Engeland). Beiden volgden verschillende designopleidingen, waaronder die aan het Royal College of Art in Londen. Sinds hun studie werken ze samen aan projecten in diverse Europese steden. Het Zuiderzeemuseum koos voor dit duo omdat in hun werk ‘het proces van het maken’ het uitgangspunt vormt. Dit sluit helemaal aan bij de invalshoek van het museum.

Basisconcept
Glithero heeft voor dit project naar een moderne invulling van ambachtelijke technieken gezocht. Hoe kunnen oude technieken ingezet worden op een nieuwe manier? Hoe kunnen op kleine schaal bijzondere ideeën kunnen worden uitgevoerd, die in de grote en moderne textielfabrieken niet meer gerealiseerd kunnen worden?

Vertaling van kennis
Uit de vele oude ambachten heeft Glithero die van orgelboekmaker en wever gekozen. Er is een sterke overeenkomst tussen beide ambachten: in beide gevallen ponst de ambachtsman kaarten en die kaarten sturen vervolgens een machine aan. De ontwerpers onderzochten de mogelijkheid het patroon van een orgel-ponskaart te gebruiken als input voor een weefgetouw. Ze wilden zo de kennis van de ene discipline vertalen naar de andere en de orgelmuziek weven in textiel.

Opzet tentoonstelling
De tentoonstelling bestaat niet alleen uit de eindproducten van de zoektocht – de tafelkleden en sjaals – maar toont ook de zoektocht zelf: de ontdekkingsreis naar de mogelijkheid kennis tussen beide ambachten te vertalen. En oude technieken op een nieuwe manier in te zetten.