Peperhuis

Meer...

Naar het archief

Tentoonstellingen

Julia Mandle - An Immigration > zo 6 nov 2016

afbeelding Julia Mandle - Mooring/ Ligplaats

An Immigration is een project van kunstenaar Julia Mandle. In 2010 kwam Mandle als immigrant naar Nederland, waar ze met haar gezin neerstreek in Amsterdam en een inburgeringscursus volgde. Dit traject had een enorme impact op haar als persoon én als kunstenaar, waardoor ze zich ging verdiepen in de persoonlijke betekenis van het thema ‘migratie’.

Tijdens een bezoek aan het Zuiderzeemuseum raakte Mandle geïnspireerd door de zeilmakerij en besloot ze een leertraject ‘zeilmaken’ te volgen bij meesterzeilmaker Willem Bosma. Hierna werkte Julia Mandle een aantal maanden in het Europees Keramisch Werkcentrum (Oisterwijk) aan een serie keramische sculpturen geïnspireerd op zeilen en touwen, waarbij ‘migratie’ het onderliggende verhaal vormt. De kunstenaar wil met dit werk niet alleen haar persoonlijke ervaringen van haar migratie naar Nederland tastbaar maken, maar ook de globale en zelfs tijdloze aspecten hiervan en de kwetsbaarheid van de migranten die verhuizen naar een andere, ‘vreemde’ plek. Julia Mandles werk gaat ten diepste over het verlaten van je ‘thuis’ en je ‘veiligheid’.


Bewonder van deze bijzondere kunstenaar in het binnenmuseum zeven keramische stukken en twee met de hand bewerkte en geborduurde zeildoeken, een verwijzing naar haar leertraject in de zeilmakerij.

Met dank aan: