Peperhuis

Meer...

Naar het archief

Tentoonstellingen

Marco Bakker en Hugo Schuitemaker - Verse vis > zo 15 apr 2012

IJsselmeervissers gefotografeerd

afbeelding

Marco Bakker en Hugo Schuitemaker - Verse vis
Het Zuiderzeemuseum toont tot en met 15 april 2012 werk van twee fotografen, die ieder op hun eigen manier het thema visserij op de gevoelige plaat hebben vastgelegd.

Marco Bakker (1959) - De laatste vissers van Enkhuizen en De laatste palingvissers van Volendam

In 2005 fotografeerde Marco Bakker in stemmig zwart-wit de laatste dertien vissers van Enkhuizen. De serie werd aangekocht door het Zuiderzeemuseum. Vanwege zijn roots in Edam-Volendam zocht hij het vervolgens dichtbij huis. Het werd een serie portretten van de laatste palingvissers van Volendam, nog steeds met een analoge camera maar nu wel in kleur. Begrip over en weer is de basis voor een goed portret. Beide series vormen een waardevol tijdsdocument en zijn een ode aan een verdwijnende beroepsgroep. Om die redenen besloot het Zuiderzeemuseum ook deze serie voor de collectie aan te kopen.

Hugo Schuitemaker (1979) - Kleinschalige innovatieve visserij

In 2009 fotografeerde Hugo Schuitemaker innovatieve en kleinschalig werkende vissers voor zijn afstudeerproject Zeeliefhebbers. Een paar dagen tot soms wel een week verblijft hij met ze op het IJsselmeer, de Waddenzee of Noordzee. Hij fotografeert hen aan het werk en biedt consumenten vervolgens foto's maar ook maandelijks kraakverse vis aan. Het is zijn 'missie' om vergeten vis onder de aandacht te brengen en te laten zien dat er ook op een 'groene' manier gevist kan worden. Dit alles heeft geresulteert in enkele series waarvan de Vereniging Vrienden van het Zuiderzeemuseum de hier getoonde zesentwintig stuks hebben verworven.