Peperhuis

Meer...

Naar het archief

Tentoonstellingen

Nederland in 7 overstromingen - De Zuiderzee > zo 29 mrt 2015

afbeelding Marken - De grote watersnood van 1916

Het Zuiderzeemuseum toont de presentatie Nederland in 7 overstromingen – De Zuiderzee. De tentoonstelling is een samenwerking met de NTR die in de gelijknamige televisieserie het verhaal van Nederland en de strijd tegen het water vertoont. Vroeger nu en in de toekomst.

De tentoonstelling gaat in op de overstroming van 1916 die voor het Zuiderzeegebied grote gevolgen had. Vanwege het aantal slachtoffers en de materiële schade, maar bovenal doordat deze overstroming de directe aanleiding vormde voor het afsluiten van de Zuiderzee. De aanleg van de Afsluitdijk in 1932 herinnert aan de gevaren van het water en de gebeurtenissen in 1916. 

Aan de hand van filmbeelden, geluidsfragmenten en objecten waan je je in een gebied dat net is overstroomd. Foto’s en prentbriefkaarten tonen de overweldigende omvang van de ramp, indrukwekkende persoonlijke verhalen zorgen voor kippenvel en de schilderijen van J.H. van Mastenbroek over de aanleg van de Afsluitdijk voor een gevoel van trots.

Het project Nederland in 7 overstromingen bestaat uit een 7-delige televisieserie, een boek en de tentoonstelling in het Zuiderzeemuseum. De presentatie van de televisieserie is in handen van Frank Westerman.
Bekijk de uitzendingen op Uitzendinggemist.nl.

Deze tentoonstelling is in samenwerking met:

www.hetnoodpakket.nl