Peperhuis

Meer...

Naar het archief

Tentoonstellingen

NIJVER|heden > zo 12 feb 2012

De evolutie van ambachten

afbeelding

Ambachten zijn springlevend
Het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen organiseert de tentoonstelling NIJVER|heden, de evolutie van ambachten. Gastcuratoren Rianne Makkink en Jurgen Bey (Studio Makkink & Bey) laten met bestaand werk van diverse ontwerpers zien hoe de historische ambachten in het voormalige Zuiderzeegebied zijn geëvolueerd en hoe ze het hedendaags ontwerp en industriële processen beïnvloeden.
De tentoonstelling loopt tot en met 12 februari 2012.

De aanleg van de Afsluitdijk en het winnen van land door drooglegging van de Zuiderzee had in de vorige eeuw een geweldige invloed op de lokale economie en cultuur. Oude ambachten zijn niet meer wat ze waren. Het werk van de kuiper, touwslager, nettenmaker, taander en koperslager is uitgebreid met machinale vaardigheden, maar dat wil niet zeggen dat het ambacht is verdwenen – wel is het getransformeerd in iets nieuws: de visser ging werken in een knopenfabriek of in de keramische industrie.

Eigen kleine industrieën
In deze tentoonstelling onderzoekt Studio Makkink & Bey de ontwikkeling van het ambacht door verbanden te leggen tussen productieprocessen uit het Zuiderzeeverleden en hedendaagse vertalingen van industrie op maat. De laatste paar jaar gaat de aandacht steeds meer naar het proces van ontwerpen, de handeling. Binnen dat proces creëren kunstenaars en ontwerpers eigen ambachten en eigen kleine industrieën of nijverheden.

Mallen en machines
Studio Makkink & Bey biedt een platform voor nationale en internationale ontwerpers die in hun bestaande werk de evolutie van nijverheid in brede zin tonen. Zo bouwde ontwerpster Merel Karhof de Brei Wind Machine, een machine die op windenergie een sjaal breidt. Unfold ontwikkelde samen met Tim Knapen een 3D printer voor keramiek. De tentoonstelling plaatst deze werken naast gereedschappen van historische ambachten: een boetnaald voor het breien van visnetten en mallen uit de keramische industrie.

Bekijk voor meer informatie over de ontwerpers en objecten het overzicht met websites en filmpjes. 

De tentoonstelling NIJVER|heden, de evolutie van ambachten is gemaakt in samenwerking met Premsela, Nederlands instituut voor design en mode, en het Sandberg Instituut en wordt mogelijk gemaakt door de BankGiro Loterij, het SNS REAAL Fonds en het VSBfonds.

Studio Makkink & Bey
Studio Makkink & Bey is een samenwerkingsverband tussen architect Rianne Makkink en ontwerper Jurgen Bey. Samen met hun ontwerpteam werken zij sinds 2002 binnen verschillende domeinen van de toegepaste kunst. Hierbij onderzoeken ze het spanningsveld tussen het private en publieke domein. Dit kritische onderzoek is leidend bij vraagstukken over de openbare ruimte, stedenbouw, architectuur, tentoonstellingsvormgeving, interieur- en productontwerp.

alt alt  alt  alt   alt