Peperhuis

Meer...

Naar het archief

Tentoonstellingen

Paul Kramer - Zeezucht > zo 27 mrt 2011

afbeelding

Paul Kramer
Regisseur en programmamaker Paul Kramer (1956) maakte onder meer documentaires over het modeleven in Istanbul, Jeroen Krabbé en het stoomschip Rotterdam. Hij is echter met name bekend van het programma Museumgasten. Maar hij is ook een fervent fotograaf en reiziger. Hij trok vele jaren langs de Europese kust om antwoord te krijgen op zijn vraag: “Wat drijft de mens naar zee?”. Afkoelen, ontspannen, kijken, de voyeur spelen, mijmeren, werken, schilderen en in het geval van Kramer fotograferen met zijn oude 6x6 analoge tweeogige spiegelreflexcamera.

Verlangen
Kramers foto’s gaan over de zucht van mensen: naar rust en ruimte, naar avontuur en hun noodlot. Maar Zeezucht gaat vooral over verlangen. De fotograaf betrachtte geduld, net als iedereen aan zee. We wachten er op de zon, op elkaar of op gelukkiger momenten. De situaties op zijn foto’s zijn echt; niets is geënsceneerd noch geposeerd. De foto’s zijn echter niet stiekem gemaakt. Daarvoor is het gebruik van statief en dit type camera te opvallend. Kramer nam een uniek camerastandpunt in, waardoor er ruitvormen ontstaan en de horizon op de diagonalen alle ruimte krijgt. Er is water en ijs in overvloed, al mocht dat in sommige gevallen niet baten om de brand te blussen.

Aankoop
Het Zuiderzeemuseum toont een selectie uit de serie Zeezucht. Uit deze serie kocht het museum tien nieuwe foto’s die Paul Kramer rondom het IJsselmeer maakte.