Peperhuis

Meer...

Naar het archief

Tentoonstellingen

Schepenhal Vaste tentoonstelling

Het Zuiderzeemuseum heeft van de Nederlandse musea de meest diverse verzameling schepen. De ijzeren schepen liggen in de haven van het buitenmuseum. De belangrijkste houten schepen worden in deze zaal gepresenteerd en horen tot de meest bijzondere stukken uit de verzameling van het museum. Ooit hebben deze dertien schepen op de voormalige Zuiderzee gevaren. Loop tussen de boten door en bekijk ze van heel dichtbij. Te zien zijn onder andere een Marker botter, een Urker ijsvlet, de twee tjotters Hou Moed en Kijk Uit, de centerboard Wilhelmina, de Marker botter, de Friese Bol of de wildschieter (eendenjagersboot).​ Bekijk de Schepenhal met Google Street View.

Een bijzonder schip met een bijzonder verhaal is de Sperwer. Hiermee heeft Merlin Minshall zijn huwelijksreis gemaakt over de Donau. Later trad hij als spion voor de Engelsen in dienst van Ian Fleming als geheim agent 007. Hij was de inspiratiebron voor de verhalen over James Bond.
Alle schepen zijn in 1953 in de hal geplaatst, waarna het dak eroverheen is gebouwd. Vandaar dat de mastwortels precies tot aan het dak reiken (tot 14 meter).

Bestel nu tickets online met korting