Peperhuis

Meer...

Naar het archief

Tentoonstellingen

Studio ZZM > zo 6 mei 2018

Foto: Erik en Petra Hesmerg

Het project Studio ZZM maakt van een deel van het binnenmuseum een bedrijvige studio waar ambachten nieuwe toepassingen krijgen, en ideeën en kennis worden uitgewisseld. Studio ZZM is een dynamisch traject dat steeds in verandering is.

Tentoonstelling

Bezoek de tentoonstelling Studio ZZM  in het binnenmuseum. Het Zuiderzeemuseum wordt in deze benaderd als een studio, een actieve werkplek waar historische ambachtelijke expertise wordt geherinterpreteerd en een plek waar kennis en ideeën kunnen worden uitgewisseld, verbonden en in vraag gesteld. Het is een reflectieplek voor het Zuiderzeemuseum van de toekomst. Zes internationale ontwerpers werkten samen met ambachtsleermeesters in de verschillende werkplaatsen van het buitenmuseum. Samen creëerden zij de tentoonstelling in het binnenmuseum. ‘‘De taalbarrière vormde voor hen geen hindernis. Zij beschikken allen de taal van de makers; het vakmanschap dat zich in handelingen uit in plaats van woorden,’’ aldus curator Jan Boelen. Dit professionele vakmanschap is terug te zien in zes verschillende studio’s. De ontwerpers maken nieuw werk, dat aangroeit en evolueert in de loop van de tentoonstellingsperiode.​​ 

Zes studio’s

In zes verschillende studio’s tref je het werk van leermeesters van het Zuiderzeemuseum en zes internationale ontwerpers: å​bäke, Martino Gamper, Alexis Gautier, Jing He, Noam Toran & Marloes ten Bhömer, Studio Brynjar & Veronika. De ontwerpers lieten zich inspireren door de ambachten en collectie van het Zuiderzeemuseum. Deze collectie is typisch Nederlands, met allerlei internationale invloeden en verbindingen. Dat dit voor een ieder voor andere persoonlijke associaties zorgt, zie je terug in de tentoonstelling. Zo focust å​bäke op het historische belang van samenwerking en dialoog tussen ambachtslieden, tonen Noam Toran en Marloes ten Bhömer de sociaal-politieke omstandigheden van de ambachtslieden via een ‘worksong’ en benaderen Brynjar & Veronika vooral de antropologische kant van ambachtelijkheid.

Zelf aan de slag

OS_Playstation
In de doe-het-zelf studio kun je leren door te doen. Stap in de schoenen van de ambachtsman en de ontwerper, steek je handen uit de mouwen en ga aan het werk! OS_PlayStation is gebaseerd op het OpenStructures-principe van ontwerpers Thomas Lommée en Christiane Högner. Het is een modulair systeem: een soort meccano, waarmee iedereen makkelijk aan de slag kan om een meer flexibele omgeving te ontwerpen.

Keesje knopen en touwslaan
Bij de installatie van Studio Brynjar & Veronika wordt je uitgedaagd om zelf aan de slag te gaan met touw. Knoop een keesje, een functionele knoop die ook heel mooi is, en maak zo een sleutelhanger. Of sla zelf een touw van huishoudfolie. Dat klinkt gek, maar je kunt heel makkelijk zelf een touw maken door samen te werken en je lichaam te gebruiken. Het resultaat is lichtpaars en supersterk!

Schimmenspel (vanaf de kerstvakantie)
De Faceboat van designstudio åbäke roept veel vragen op. Kan hij drijven? Waar vaart hij naartoe? En waarom heeft hij twee gezichten? In het schimmenspel kun je zelf het verhaal achter de Faceboat verzinnen en verbeelden. Boven en onder water kom je van alles tegen; vissen, golven, andere boten en mystieke wezens. Gebruik je fantasie en breng de Faceboat tot leven.

Van tekening naar masker naar boot!
De Faceboat kan niet kan drijven, maar waarom is deze boot dan gemaakt en waarom heeft hij twee gezichten? Maak van een vel papier een gezicht, een masker, en van twee maskers een bootje! Aan het eind van de workshop kun je je eigen bootje mee naar huis nemen. Deze knutselactiviteit vindt plaats in de weekenden van 14 januari t/m 25 maart tussen 11.00 en 15.00 uur.
Kosten: € 2,50

Online tickets

Koop nu je tickets online en ontvang 5% korting op de entreeprijs.

Studio ZZM verbindt

Het Zuiderzeemuseum geeft jaarlijks opdrachten aan kunstenaars en ontwerpers om kennis uit het museum verder te ontwikkelen tot nieuwe inzichten en deze toe te passen. Studio ZZM legt (opnieuw) verbindingen tussen heden en verleden, tussen designers en ambachtsleermeesters, tussen het buiten- en het binnenmuseum, tussen objecten uit de collectie en hedendaagse designobjecten en tussen Nederland en de wereld.

Curatoren: Jan Boelen (Z33), Evelien Bracke
Film designer: Alexandre Humbert​

In samenwerking met: