Peperhuis

Meer...

Naar het archief

Tentoonstellingen

Wild van water > zo 6 nov 2016

Nederlanders zijn wild van water; de kunst van het genieten in en op het water is diepgeworteld in de Nederlandse cultuur. Zeilers, zwemmers, vissers en schaatsers worden al eeuwen vastgelegd door kunstenaars en dit heeft veel prachtige beelden opgeleverd. Het Zuiderzeemuseum toont een selectie van deze nationale ‘waterkunstwerken’ in het binnenmuseum.

Wild van water is een tentoonstelling over waterrecreatie in het Nederlandse landschap. De tentoonstelling bevat zowel historische schilderijen uit de Gouden Eeuw, als kunst uit de negentiende-eeuwse Romantiek en van de Haagse School. Ook hedendaagse fotografie en videokunst maken deel uit van de tentoonstelling. De indeling van de tentoonstelling is gebaseerd op de benadering van de kunstenaars. Zo is het oudste werk nuchter en observerend realistisch, terwijl in de negentiende eeuw de poëzie van waterrecreatie werd verbeeld en in de twintigste eeuw vooral sensaties van licht, kleur en beweging centraal staan.

Audiotour 

Bekende Nederlanders en sporters delen hun eigen passie voor en ervaringen met water in de audiotour Wild van water. Dit alles is te beluisteren via de izi.TRAVEL-app of via deze link. Cabaretier Klaas van der Eerden en de bekende sporters Lobke Berkhout (vijfvoudig wereldkampioene zeilen), Nick Driebergen (voormalig Olympisch zwemmer) en Gianni Romme (voormalig Olympisch kampioen langebaanschaatsen en schaatstrainer) vertellen over hun plezier met water: hoe werk je met water of geniet je optimaal van water?

Elke zaterdag: gratis rondleiding

Elke zaterdag om 13.00 en 14.30 uur start de rondleiding in het atrium van het binnenmuseum. Een gids vertelt je graag uitgebreid over de verschillende bijzondere werken in de tentoonstelling. De rondleiding duurt ongeveer een uur en deelname is gratis voor bezoekers van het Zuiderzeemuseum.

Gastconservator

Gastconservator Maartje van den Heuvel selecteerde bijna 150 werken uit Nederlandse museale collecties en van hedendaagse kunstenaars. Eerder was zij als gastconservator verantwoordelijk voor de succesvolle tentoonstelling ‘Zoet en Zout’ in de Kunsthal (Rotterdam).

Publicatie

Bij uitgeverij WBOOKS verschijnt in samenwerking met het Zuiderzeemuseum een gelijknamige publicatie, in een Nederlandse en een Engelse editie. De verkoopprijs van het boek is € 24,95. www.wbooks.com

Het werk Joy of Life, 2013 van kunstenares Ellen Davidzon is een olieverf op linnen (185 x 185 cm) en komt uit de collectie van de kunstenaar.