Peperhuis

Meer...

Naar het archief

Tentoonstellingen

Zeg eens AAA > zo 28 okt 2018

Gehelmde politieagenten, brandweerlieden, donkere mannen met tulbanden, narren met bellen en zieken met een doek om het hoofd, ontdek ze in het apothekerspand in het buitenmuseum. In een tijd waarin er nog geen lichtbakken of groene neonkruisen bestonden én nog niet iedereen kon lezen, sierden deze grote diversiteit aan gapers de gevels van apotheken en drogisten in Nederland. In het buitenmuseum van het Zuiderzeemuseum bekijk je de grootste voor publiek toegankelijke collectie van grote gapers. Stichting MAG (Management voor Apothekers en de Gezondheidszorg) is trotse eigenaar van deze gapers, die in langdurig bruikleen zijn van het Zuiderzeemuseum. Bij een bezoek aan deze markante koppen ga je natuurlijk niet weg zonder zelf ook je tong uit te steken en een ‘gaperselfie’ te maken. 

Ze zijn lachwekkend of zelfs meelijwekkend en tegelijkertijd ook exotisch en mysterieus. Allemaal staren ze roerloos voor zich uit; de mond wijd open met een uitgestoken tong. In de presentatie zijn 27 gapers te bekijken. Ontdek hier de geschiedenis van de verschillende gapers en allerlei weetjes over dit bijzondere fenomeen. Ben je nu al heel benieuwd naar de gapers? In samenwerking met de Stichting Farmaceutisch Erfgoed zijn de gapers 3D gefotografeerd en worden ze in het online Nationaal Farmaceutisch Museum tentoongesteld. Bekijk ze hier samen met gapers uit andere collecties.

Apotheek ‘De Groote Gaper’

Op de gevel van het apothekerspand in het buitenmuseum zie je een replica van de originele gaper die aan de gevel van drogisterij ‘De Groote Gaper’ in Hoorn heeft gehangen. De apotheek was tot 1978 in bedrijf, waarna het Zuiderzeemuseum eerst de pui van het pand verwierf. De bijbehorende gaper werd pas later in langdurig bruikleen gegeven en de originele gaper is dan ook in de presentatie te bekijken.