Vissersdorp

Het gedeelte van het buitenmuseum dat ten oosten van de stadsgracht en de polder ligt, wordt het vissersdorp genoemd. De structuur is bijna identiek aan die van het oorspronkelijke vissersdorp Zoutkamp, aan het Lauwersmeer in Groningen.

De huizen zijn gegroepeerd volgens de historische plattegrond van de buurt. De Marnestraat, de Parallelstraat en de Vissersstraat vormen de grens. Enkele oude vissershuizen uit Zoutkamp zijn op vrijwel dezelfde plaats als in de oude Zoutkamper buurt herbouwd in het museum. Deze buurt wijkt door haar nogal regelmatige bebouwing wat af van de rest van het oude Zoutkamp, waar de huizen in die tijd schots en scheef door elkaar staan. Dit is goed te zien in het buurtje ten westen van de woningen uit Zoutkamp.

In dit buurtje, Urk, zijn ook huizen te vinden uit Paessens, Moddergat, Vollenhove, Kampen en Monnickendam. De Urker huizen staan op een verhoging in het terrein, net als op Urk zelf.

In het vissersdorp is onder andere levende geschiedenis uit het Urk van 1905 te zien, maar ook een borstelmakerij en het huishouden uit 1920.

Terug naar Plattegrond