Klompen VR

Zuiderzeecultuur

Informatie en bronmateriaal over de cultuur van de Zuiderzee

Het Zuiderzeemuseum heeft de afgelopen zeventig jaar een bijzondere collectie van bronmateriaal opgebouwd waarin de Zuiderzeecultuur centraal staat. Deze collectie is ten dele digitaal beschikbaar en verder als handbibliotheek aanwezig in het museum. Oude – en bijzondere werken zijn opgeslagen in het museumdepot. Daarnaast bezit het museum een uitgebreid archief over de verwerving van de objecten en over de aanleg van het buitenmuseum. Naast geschreven bronnen bezit het museum een omvangrijke collectie beeldmateriaal.

De collectie (bronnen, beelden en objecten) is online in te zien op www.zuiderzeecollectie.nl. Waar objecten reeds zijn gedigitaliseerd, of digitale bronnen beschikbaar zijn, worden deze op de site aangeboden. De eigen uitgaven van het museum, en de artikelen die het museum en de vereniging Vrienden van het Zuiderzeemuseum hebben gepubliceerd in het tijdschrift Het Peperhuis, zijn alle digitaal beschikbaar en te vinden via de hierboven genoemde site.

De handbibliotheek van het museum en de collectie-archieven zijn op afspraak te bezoeken. Het materiaal wordt niet uitgeleend. Voor een afspraak kan men contact opnemen met de datamanager van het Zuiderzeemuseum (te bereiken via 0228-351111) of via informatie@zuiderzeemuseum.nl.