.jpg?w=10&h=10&q=50&fit=crop-50-36&blur=3)
Zuiderzeebier
In samenwerking met Foodcurators heeft het museum inmiddels drie Zuiderzeebieren laten brouwen, die stuk voor stuk geïnspireerd zijn op de Zuiderzeegeschiedenis. Proef de smaken Zeebodem Saison, Suker Surep Dubbel en nieuw in 2023: Vissers Wit.
De Zuiderzee als inspiratie
Foodcurators stelde vier inspiratiekisten samen rondom de thema’s schaarste, smaken, functionaliteit en het veranderende landschap. Ieder thema is vertaald naar concrete aanknopingspunten, waarmee steeds een ander onderdeel van de Zuiderzeegeschiedenis proefbaar kan worden gemaakt. Het Zuiderzeemuseum wil met dit project microbrouwerijen inspireren tot het ontwikkelen van een uniek Zuiderzeebier.

Zeebodem Saison
Brouwerij Stijl uit Almere heeft zich laten inspireren door landbouwproducten uit de Flevopolder, de zeebodem van de voormalige Zuiderzee. In dit saison bier zijn wortelen en bieten verwerkt. Ook maakt het bier slim gebruik van een reststroom; brood dat niet meer verkocht kan worden, wordt gebruikt in dit bier, net zoals het oude Zuiderzeegerecht ‘bakkersverdriet’ ook oud brood gebruikte. Het resulteert in een fris, droog en dorstlessend bier.
Suker Surep Dubbel
Het Brouwdok uit Harlingen gebruikte een veelvoorkomend ingrediënt dat in verschillende streekgerechten werd gebruikt om de dagelijkse kost meer smaak te geven: stroop. In combinatie met verschillende specerijen resulteert dit in een kruidig en dorstlessend bier: een moderne versie van een schippersdrankje.
Vissers Wit
Brouwerij Hoorns nat uit Hoorn brouwde een nieuwe versie van een witbier. De geur en smaak van rook is typisch voor de Zuiderzeekeuken. Haring uit de Zuiderzee was niet geschikt om te kaken en werd gerookt om het langer houdbaar te maken. Dit witbiertje bevat subtiele tonen van rook en kruidnagel als ode aan de smeulende rookovens van weleer. Het resulteert in een verfrissend bier, met een bijzondere twist.